you can never know a language till you quiet your own
Tekst, skulptur, lyd (55 min, loop)
Udstillet på Fågelmuseet, Jönköbing og Österangen Konsthall Sverige, som en del af Conference of the Birds udstillinger i 2024
Tekst, skulptur, lyd (55 min, loop)
Udstillet på Fågelmuseet, Jönköbing og Österangen Konsthall Sverige, som en del af Conference of the Birds udstillinger i 2024
You Can Never Know a Language Till You Quiet Your Own
En stedsspecifik installation, der forener lyd, tekst og skulptur i et radikalt lytterum. Værket kredser om stemmerne fra de fuglearter, der stadig bebor landskaberne omkring Fuglemuseet, og udforsker, hvad det vil sige at lytte – ikke som en handling af dominans, men med opmærksomt nærvær. Installationen inviterer til at møde fuglestemmerne gennem lytning, hvor hver stemme får plads uden hierarki og i en ny relation, der bygger på opmærksomhed og empati snarere end ejerskab.
Fuglemuseets samling rummer 1.450 udstoppede fugle fra 330 arter, indsamlet mellem slutningen af 1800-tallet og 1910. Størstedelen af fuglene blev skudt og konserveret af museets hoveddonor, Dr. Herman Nyqvist, mens en separat samling af 2.580 fugleæg vidner om en tid, hvor videnskabelig nysgerrighed ofte gik hånd i hånd med tilegnelse og kontrol. Her findes arter, der ikke længere yngler i Sverige - lunden, mellemflagspætten - og arter, hvis overlevelse i dag kræver særlige bevaringsindsatser, såsom dværggåsen og den hvidryggede flagspætte.
Museets arkiver er et ekko af en videnskabelig tradition, hvor forståelse af naturen ofte har betydet at tage fra den. You Can Never Know a Language Till You Quiet Your Own undersøger denne arv og foreslår en anden måde at være i relation til fuglene på - ikke gennem bevarelse som statiske objekter, men gennem den levende, uforudsigelige handling det er at lytte.
Installationen lader fuglestemmerne træde frem uden hierarki, hvor hver stemme eksisterer i sin egen rytme og tilstedeværelse. Dette parlament af stemmer kræver en anden form for opmærksomhed - en, der ikke ejes, men deles.
Værket inviterer os til at genoverveje vores forhold til den ikke-menneskelige verden - ikke som noget, vi kan indfange og bevare, men som noget, vi kan være med. Gennem lytning åbner installationen et rum, hvor sproget ikke længere er vores, men et fælles rum af resonans, nærvær og empati.
De fuglestemmer, der fylder installationen, stammer fra arter, der raster, migrerer og bebor landskaberne omkring Fågelmuseet, Jönköping i dag. Lydene er baseret på Maiken Vibe Bauers egne feltoptagelser fra 2019-2022, samt optagelser fra wildlife-databasen XenoCanto.
Tak til Ulf Gotthardsson, formand i Jönköpings Fågelklubb, for identifikation af fuglene.